Szechuan Chicken – 辣子雞
Szechuan Chicken – 辣子雞
辣子雞; pinyin: làzijī; Auf Deutsch als Szechuan Hühnchen bekannt, ist ein sehr berühmtes chinesisches Gericht. Wie man aus der Name entnehmen kann ist es ein Gericht der Szechuan Provinz.
Known in German as Szechuan chicken, it is a very famous Chinese dish. As the name suggests, it is a dish from the Szechuan province.
Szechuan Chicken is characterized by lightly crispy fried chicken pieces. Chili peppers, Sichuan pepper, garlic, and ginger are the main spices used. The Sichuan pepper gives the dish a slightly numbing flavor.
Our Szechuan Chicken has a well-balanced level of spiciness. The chicken pieces are spicy and flavorful. The bell peppers and Szechuan peppercorns give the dish its typical kick.
What is Szechuan Chicken
辣子雞; pinyin: làzijī Szechuan Chicken is a very famous Chinese dish. As the name suggests, it is a dish from the Szechuan province. Characteristic of Szechuan Chicken are the lightly crispy fried chicken pieces. The main spices are chili peppers, Sichuan pepper, garlic, and ginger. The Szechuan pepper gives the dish a slightly numbing flavor.
Many recipes recommend a ratio of 4 (dried chili) to 1 (Szechuan pepper). Overall, the amount of chili is higher than chicken.
How to cook Szechuan Chicken
Here we have a detailed recipe for you. This recipe is primarily intended for professional kitchens. Chinese cuisine relies on strong firepower and the associated Maillard reaction. It tastes different at home.
In the original Szechuan Chicken, bone-in chicken is often used. Our Szechuan Chicken consists only of pieces of meat.
Is there Szechuan Chicken also not spicy
So, in this video, we used fresh chili as an ingredient. Of course, you can leave that out. Then we used hot pointed peppers. You can also use non-spicy peppers. Szechuan pepper is only mildly spicy.
So it's possible overall. But then it's no longer Szechuan Chicken. Maybe we can call it Chicken with Szechuan Pepper?
Szechuan Chicken – 辣子雞

Known in German as Szechuan chicken, it is a very famous Chinese dish. As the name suggests, it is a dish from the Szechuan province.
Our Szechuan Chicken has a well-balanced level of spiciness. The chicken pieces are spicy and flavorful. The bell peppers and Szechuan peppercorns give the dish its typical kick.
- Wok
- 300 g Hähnchenkeulenfilet
- 50 g Spitzpaprika
- 30 g rote Zwiebeln
- 20 g Möhren
- 10 g spring onions
- 10 g Ingwer
- 2 Stück Knoblauchzehen
- 3 g Szechuanpfeffer
- 1 Stück Chili
- 2 湯匙 糖
- 1 tablespoon salt
- 30 ml Reiswein
- 50 ml Brühe
- 1 EL Austernsauce
- 2 EL Kartoffelmehl
- 1 TL Sesamkörner
- 1 EL Sesamöl
- ½ EL Sojasauce Hell
- ½ EL Sojasauce Dunkel
Hähnchenkeule entbeinen, marinieren
Ein Anleitung dazu findet ihr auf unser YouTube Kanal
Die geschnittene Hähnchenstücke marinieren. 30 Minuten im Kühlschrank ruhen lassen.
Gemüse schneiden
Gemüse waschen und schneiden (Siehe Foto)
Hähnchenstücke braten
Ein Teller mit ausreichend Kartoffelmehl vorbereiten. Hähnchenstücke darin verteilen. Hähnchen fest mit Kartoffelmehl andrücken.
Wok mit viel Fett auf mittlerer erhitzen. Hähnchen Stück für Stück frittieren. Da die Hähnchenstücke noch roh sind, braucht es ein paar Minuten zu garen.
Hähnchen knusprig braten
Das Öl stark erhitzen. Die Hähnchenstücke ein zweites Mal frittieren. Dieses Mal nur kurz.
Wok vorbereiten
Wok stark erhitzen.
Großzügig den Wok mit Öl verteilen. Öl aus dem Wok abkippen. Das Öl nimmt die Hitze von Wok teilweise weg. Dadurch verbrennen sich die Gemüse nicht.
Wok braten
Knoblauch und Ingwer goldbraun anbraten
Gemüse dazugeben, goldbraun anbraten
Gewürze hinzugeben, braten.
Hähnchen hinzugeben, braten
Brühe hinzugeben; Frühlingszwiebeln hinzugeben; durchschwenken;
Anrichten und servieren
Binden; Am Ende noch Sojasauce hinzugeben
Auf Teller anrichten. Sesamkörner drauf; servieren. Guten Appetit
Ein Video zu Hähnchenkeule entbeinen haben wir hier für euch: